Οικογενειακή Θεραπεία



Η Οικογενειακή Θεραπεία...


  • Αποτελεί την κυριότερη εφαρμογή της Συστημικής Θεωρίας στην ψυχολογία (Boscolo et al., 1987; Bowen, 1978). 
  • Υιοθετεί την άποψη ότι οι ερμηνείες και οι λύσεις των προβλημάτων που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μπορούν να αναζητηθούν, μόνο αν γίνουν κατανοητές οι σχέσεις τους με άλλους σημαντικούς γι’ αυτούς ανθρώπους, στο παρελθόν και το παρόν (Κανδυλάκη, 2001). 

Η Οικογένεια...

... Όπως και κάθε ζωντανό σύστημα, δεν είναι μια απλή σύναξη ατόμων. Αποτελεί μια ενότητα, ένα σύνολο με τη δική του δομή, τους δικούς του κανόνες και στόχους


Η βασική υπόθεση...

Είναι ότι ένα μέλος της οικογένειας που αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με την οικογενειακή του ζωή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από την οικογένειά του. 

    Σύμφωνα με τη Συστημική Θεωρία...


    Τα συμπτώματα ή οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μέλος της οικογένειας, παιδί ή ενήλικας, έχουν ένα νόημα και μία λειτουργία μέσα στο οικογενειακό σύστημα, γι' αυτό και εξετάζονται πάντα μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας, όπου αναδύθηκαν. 
      Το αίτημα για βοήθεια του ατόμου ή της οικογένειας, κατανοείται σε σχέση με τους ρόλους και τη θέση του καθενός στο οικογενειακό σύστημα και στη συγκεκριμένη φάση της εξέλιξής τους. 


        Προσωπική πορεία - Εξελικτική φάση της Οικογένειας...

        Όταν η προσωπική πορεία του ''προβληματικού'' μέλους συσχετίζεται με την εξελικτική φάση της οικογένειας, αυτή η συσχέτιση έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του προβλήματος από το άτομο στις σχέσεις, ενώ η απομάκρυνση από το γραμμικό τρόπο σκέψης (αιτίας-αποτελέσματος) βοηθά τα μέλη της οικογένειας να μιλήσουν για το πρόβλημα και τις σχέσεις τους, όχι με όρους φταιξίματος και ευθύνης, αλλά με όρους συμμετοχής και αλληλεξάρτησης. 

        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου